Digitális témahét – 2.B

Iskolánkban is elindult a Digitális témahét!

A 2.b osztály a mesék sűrűjében kutakodik a Túl az Üveghegyen c. projekt keretében.

Az 1. nap gondolattérképen foglalták össze, amit a mesékről eddig tanultak, projektindító plakátot készítettek, meséket hallgattak és olvastak. Ezekhez a gyerekek használtak laptopot, tabletet, okos telefont, kalandoztak a világhálón.

A 2. napon a szövegértés kapott nagy szerepet. A csoportok eseményképeket rendeztek sorba, vázlatkört készítettek a mesékhez. Majd páros munkában a redmenta.com-on egy webtesztben adtak számot tudásukról. A lelkesedésük továbbra is hatalmas.

3. nap Először rendszereztük az első napi gondolattérképek segítségével a tündérmesékről szerzett ismereteinket,mesei szófordulatokat olvastak a csoportok egymásnak. Majd Word-ben jellemzést készítettek az olvasott mesék szereplőiről.Véletlenszerűen kialakított csoportokban helyzetgyakorlatokat végeztek, a mese egy-egy szituációjának fényképszerű bemutatásával. A csoportok készülnek már a pénteki projektzárásra, felosztották a szerepeket a dramatizáláshoz.  Végül differenciáltan dolgoztak: 1. csoport projektzáró meghívót szerkesztett, 2. csoport meseillusztrációt készített, 3. csoport kedvenc szereplőjét készítette el gyurmából.

4. nap Ma már gőzerővel készültünk a pénteki projektzárásra. A gyerekek a Lapoda Mese c. program segítségével elkészítették a rajzfilmek képkockáit. Saját tablettel, telefonnal rögzítették hozzá a hangot. Készítettek a worksheets.theteacherscorner.net-en egymásnak szókereső feladványokat. Elkészültek a síkbábok is az előadásokhoz, a csoportok pedig megtartották a főpróbát is.

5. nap A mai nap a projektzárásról szólt. A gyerekek izgatottan várták szüleiket, hogy bemutathassák az elmúlt napok munkáját. Ügyesen elbábozták vagy előadták a meséket. A dramatikus játék után levetítettük az elkészült rajzfilmeket, valamint az általuk készített fotókból szerkesztett videoklipet. Rendkívül ügyesek voltak! Zárásként értékelték magukat, a csoportjukat, a feladatokat. Egységes véleményük: “Még sok ilyet!”

  

A Projekttémák adaptáltak. Az eredeti dokumentáció megtalálható a www.dth2016.hu oldalon.