Az Országházban jártunk

Az Országgyűlési Múzeum pedagógiai programja keretében intézményünk 47 tanulója látogatta meg az Országházat.

Látogatóközpontból indulva egy közel 50 perces séta keretében jártuk be az Országház legszebb helyiségeit; a XVII-es városi lépcsőházat, a Főrendiházi üléstermet, Főrendiházi társalgót és a Kupolacsarnokot, ahol őrzik a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégebbi koronázási együttesét.

A boldog és felemelő pillanatokat, valamint viharos és tragikus eseményekkel terhes évszázadot egyaránt átélt épületóriás teljes pompájában mutatta meg magát tanulóinknak.

Múzeumpedagógiai foglalkozások keretében egy korszakot felölelő programon is részt vettünk az Országgyűlési Múzeumban, melynek címe „Királycsinálók”.

A foglalkozás fókuszában a koronázási szertartás és ennek nélkülözhetetlen kelléke, a Szent Korona állt. A diákok megismerték a koronázási ékszereket övező legendákat és kalandjaikat, majd kis csoportokban felkészültek fiktív koronázás egy-egy jelenetének előadására, melyhez élethű kellékek álltak rendelkezésükre.

A szünetben az Országház vendégeiként egy finom ebédet kaptunk.

Hazatérve, Iskolánkban pedig rendeztünk egy kvíz játékot az Országházzal kapcsolatos ismeretekből. Ehhez kaptunk ajándékba egy kis munkafüzetet is az Országháztól.

A nyertes csapatok értékes díjakat kaptak.

Ujlaki István intézményvezető-helyettes

IMG_4128 IMG_4127 IMG_4121 IMG_4123 IMG_4122 IMG_4124 IMG_4125 IMG_4071 IMG_4080 IMG_4022 IMG_4010 IMG_4013